Ar-Ge | Dönmez Debriyaj
AR-GE

Ar-Ge bölümümüzde, Bilgisayar Destekli Tasarım (CAE) mantığı esas alınarak tasarımlar gerçekleştirilir. Oluşturulan modeller yapısal analizlere tabi tutularak tasarım kontrolleri yapılır. Ortaya çıkan tasarımların tümü, Ar-Ge test parkurumuzda bulunan test cihazlarında doğrulanır.

Sektör ve teknolojiler ile ilgili yapılan çalışmalar sürekli olarak ekibimiz tarafından takip edilmektedir.

Çalışmalarımız sonucu ortaya çıkan bilimsel yayınlarımız, mühendislik temelli sempozyum ve konferanslarda yerini almaktadır.

Ar-Ge bölümünde;

Araştırma ve Teknoloji  Geliştirme Birimi

Ürün Geliştirme ve Prototip Üretim Birimi

Test ve Validasyon Birimi

Marka / Patent Bilimsel Yayın Birimi

olmak üzere dört ayrı birim bulunmaktadır.

Bu birimlerce

Ar-Ge teknoloji çalışmaları

Kaizen çalışmaları

Müşteri şikayetlerine çözüm çalışmaları

Maliyet düşürme ve standartlaştırma çalışmaları

Proses azaltma ve proses hızlandırma çalışmaları

Proses ortaklaştırma ve otomatikleştirme çalışmaları

Mukavemet ve ürün taşıma kapasiteleri artırma çalışmaları

Parça kalınlık, kuvvet, gerilme, ağırlık ve topoloji optimizasyon çalışmaları

Iskarta analiz çalışmaları

Düzeltici ve önleyici faaliyet çalışmaları

gibi araştırma ve geliştirmeye açık her konu Ar-Ge merkezi faaliyetleri kapsamında yürütülmektedir.

Personel eğitiminin, gelişiminin bilincinde olan firma hem personelin kendi önerisiyle katılmak istediği eğitim organizasyonlarına hem de ar-ge birimi ve/veya insan kaynakları tarafından organize edilen eğitimlere tam destek vermektedir. Personelin lisansüstü, doktora derslerine iştirakine destek verildiği gibi tez, proje, patent gibi konular da ödüllerle teşvik edilmektedir.

Ar-ge bölümünde tasarım öncesi ve sonrasının gereği olarak ürünün bilimsel tabanının araştırılması ve geliştirilmesi için çeşitli kuruluşların bilimsel yayın arşivleri incelenmektedir. Ar-ge çalışmalarında Dokuz Eylül Üniversitesi, Katip Çelebi Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Ege Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi gibi önde gelen üniversitelerimizden de akademik destek alınmıştır.

Üniversitelerimizin proje aşamasındaki desteğinin yanı sıra Dokuz Eylül Üniversitesi Sanayi Uygulama ve Araştırma Merkezi (DESUM) ve Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (EBİLTEM) ile Ar-Ge iş birliği mutabakatları sağlanmıştır.

Tübitak ve TTGV destekli aşağıdaki projeler başarılı bir şekilde yürütülmüş ve sonuçlandırılmıştır;

Düşük karbonlu ince levhalardan üretilen parçaların distorsiyonsuz sementasyonu,

Türkiye’de ilk kez kendinden ayarlı debriyaj baskısı ve sensörlü rulman tasarımı ve imali,

Debriyaj baskılarında kullanılan diyafram yayların Türkiye'de ilk kez indüksiyon yöntemiyle ısıtılması, soğuk kalıpta sertleştirilmesi, proseslerin tasarımı, imali ve otomasyonu,

Euro 6 Motorlu Araçlar İçin, Debriyaj disklerinin ilk kez tasarımı ve imali,

Şehir içi Hafif kamyonların 362 mm debriyaj baskılarının ilk kez tasarlanması ve imali

Ar-Ge merkezi bünyesinde lisanslı yazılım olarak aşağıdaki programlar bulunmaktadır;

AutoCAD

Siemens NX

ANSYS
Workbench
Mechanical
Structural

Bu programlarla geometrik tasarımları yapılan ürün ve parçaların, Ar-Ge analiz birimince ANSYS yazılımında ön validasyonu yapılmaktadır.

Böylece imalat öncesi ürün bilgisayar ortamında belirlenmektedir.
Bilgisayar ortamında tasarımları yapılan ve validasyonu sağlanan ürünlerin kalıpları 472 m2 alana sahip Ar-Ge atölyesinde imal edilerek üretim sahasında ilk prototipleri üretilir. Ar-Ge test birimi tarafından ürünlerin yorulma ve ömür testleri, tork ölçümleri, kuvvet ölçümleri gibi önemli testleri laboratuvar ortamında tamamlanır. Firma bünyesinde tasarım, prototip ve gerekli testler tamamlandıktan sonra nihai olarak araç üstünde gerçek yol şartlarında ürün test edilir ve seri üretim öncesi validasyon tamamlanarak süreç gerçekleştirilir.

Ar-Ge Test Odası’nda; Baskı Ömür Testi Cihazı, Rulman Ömür Testi Cihazı, Disk Tork-Histeresis Test Cihazı, Debriyaj Dinamometresi (DYNO), Çift Kütleli Volan Tork Test Cihazı, HidrolikPnömatik Rulman Ömür Test Cihazı, Patlatma (Burst) Test Cihazı gibi test cihazları bulunmakla beraber müşteri beklentilerine cevap verecek ve Ar-Ge faaliyetlerine katkıda bulunacak yeni test cihazlarının araştırılması ve geliştirilmesi sağlanarak test imkanları sürekli geliştirilmeye devam edecektir.